Пуер чай
Пуер - найвідоміший китайський чорний чай. Чорним чаєм в Китаї називають чай витриманий роками. Особлива технологія його виробництва існує в провінції Юннань. Тонкість його виробництва полягає, по-перше, в якості чайного листа, що має особливий смак, аромат і структуру, а по-друге, в технології обробки, в результаті якої чай виходить сильно ферментованим.
Ловлення сировини в купах - ключова особливість виробництва чорного пуеру. Для виробництва такого чаю листя збирають в купи і кроплять водою, щоб вони знову ввібрали вологу. Через 30-45 днів купу ворушать знову, сушать на сонці, просівають, сортують. Ключовим моментом є вторинна ферментація в буртах, або "Вилежування" чаю протягом декількох років.
Через кілька років зберігання з чаю починає йти гіркоту і грубість свіжого листа, і чай можна починати пити. А якщо потерпіти років 10/15/20, то можна насолодитися справді унікальним чаєм.
Вживати чай пуер прийнято маленькими порціями, щоб оцінити не тільки смак, але і неповторне післясмак.
Перед безпосереднім заварюванням чаю слід попередньо його промити. Зазвичай має місце швидка промивка окропом. Для заварювання в середньому беруть 4 гр. чаю на 150 мл води. Пуер заливають гарячою водою температурою близької до кипіння (для молодого шен пуеру - 80-90 ° С; для витриманого шен пуеру - 85-100 ºС; для шу пуеру - 100 ºС). Рекомендується наполягати перші дві заварки чаю пуер буквально кілька секунд, потім відразу ж зливаючи настій, а при повторних заварювання збільшувати експозицію на 15-30 секунд кожен раз. У такому режимі пуер може витримати, в залежності від віку і якості, від 5 до 10 заварок.